Vitamina K, după cum ați putea ghici din apartenența sa la grupul de vitamine, este unul dintre cei mai importanți nutrienți de care organismul are nevoie pentru a funcționa corect. Există trei forme: filochinonă (K1), menachinonă (K2) și menadionă (K3). De remarcat, totuși, vitamina K3 este un derivat sintetic al vitaminei K1, dar se distinge printr-o mai bună absorbție și solubilitate în apă.
În general, vitamina K este foarte importantă pentru buna funcționare a intestinelor și a întregului sistem digestiv, precum și pentru coagularea sângelui. Mai mult decât atât, la început merită subliniat clar că, în marea majoritate a cazurilor, deficiențele sale nu apar. Acest lucru nu înseamnă, însă, că nivelul acestuia în organism poate fi subestimat, iar în scopuri de prevenire a sănătății, merită și testat. Cu toate acestea, merită să știți în ce situații va fi deosebit de recomandabil.
Vitamina K – proprietăți
Vitamina K este în primul rând necesară pentru procesul corect de coagulare a sângelui. Acest lucru se datorează faptului că participă la procesul de sinteză a proteinelor plasmatice și a factorilor de coagulare a sângelui, care are loc în ficat, numit protrombină. Dacă este deficitar, sângele poate să nu se coaguleze deloc sau să facă acest lucru foarte lent. Mai mult, vitamina K este responsabilă și de menținerea stării bune a întregului sistem cardiovascular.
Acest lucru se datorează în principal faptului că întărește pereții vaselor de sânge. Din acest motiv, se vorbeste foarte mult despre vitamina K care are proprietati antihemoragice, impiedicand ruperea si calcifierea vaselor de sange. Interesant este că pentru femei este important ca vitamina K să prevină sângerările menstruale deosebit de abundente. Cu toate acestea, vitamina K este cu siguranță cel mai asociată cu calciul și vitamina D, care împreună sunt foarte importante pentru sănătatea sistemului osos.
Toate acestea înseamnă că vitamina K este, fără îndoială, o componentă foarte importantă a dietei, care ar trebui suplimentată dacă este necesar.
Deficitul de vitamina K – în ce situații ar trebui utilizat?
Deși deficiențele de vitamina K sunt de fapt destul de rare, asta nu înseamnă că nu apar deloc. Acest lucru se datorează în principal faptului că există atât de mult în alimente încât este pur și simplu suficient pentru o persoană, mai ales dacă legumele verzi sunt incluse în dietă. Cu toate acestea, în anumite cazuri (mai ales atunci când este recomandat de un medic), ar trebui să ai încredere în specialiști și să iei un supliment alimentar valoros care conține vitamina K. Care sunt cele mai frecvente situații?
În principal după boală, în special cele legate de sistemul digestiv. Totul se datorează faptului că vitamina K este, de asemenea, produsă parțial de bacteriile din corpul nostru în intestinul gros. Aceasta înseamnă, de asemenea, că atunci când această parte a corpului a fost supusă unui fel de infecție, producția de vitamina K poate fi afectată. Cu toate acestea, în cazul bolilor canceroase grave sau al tuturor tipurilor de afecțiuni postoperatorii, suplimentarea cu vitamina K poate fi necesară pentru a reveni la sănătatea deplină cât mai repede posibil.