Guarana – poate oferi aceeași stimulare ca și cafeaua?

Cofeina este probabil unul dintre cele mai populare stimulente disponibile unui public mai larg. Acest lucru se datorează în principal faptului că este prezent în cafea, o băutură extrem de populară în întreaga lume. Cofeina este un stimulent care afectează sistemul nervos central, îl stimulează și adaugă energie. Mulți oameni nu își pot imagina dimineața fără o ceașcă de cafea, care ar trebui să trezească corpul după ce se ridică din pat.

Cu toate acestea, merită să ne amintim că cafeaua nu este singura băutură care conține cofeină. Mai mult, de multă vreme se discută dacă consumul de cafea este sănătos sau indicat și, dacă da, în ce cantități. Din acest motiv, diverse tipuri de înlocuitori devin din ce în ce mai populare și apar din ce în ce mai îndrăznețe în discursul public. Printre acestea, se vorbește de multă vreme despre guarana, care este și o sursă de cofeină. Dar funcționează la fel ca și cafeaua? Poate oferi o astfel de stimulare? Merită să aruncăm o privire mai atentă.

Efectul cofeinei asupra corpului uman

La început, merită să ilustrăm pe scurt modul în care cofeina în sine afectează corpul uman pentru a înțelege mai bine dacă sursele individuale pot avea proprietăți ușor diferite și pot afecta organismul în mod diferit. În primul rând, merită să ne amintim că cofeina este o substanță psihoactivă care este un stimulent. Stimulează sistemul nervos, mușchii (inclusiv inima) și poate crește tensiunea arterială, deși acest lucru se întâmplă la persoanele care au consumat cafeină în doze adecvate de mult timp. Cofeina stimulează, de asemenea, producția de adrenalină și cortizol și, în același timp, afectează funcționarea creierului prin afectarea transmiterii impulsurilor nervoase către acesta.

În doze mici, cofeina poate avea un efect pozitiv asupra concentrării și nivelului nostru de energie și, de fapt, ne poate stimula să acționăm. Cu toate acestea, în cantități prea mari, poate duce la probleme de somn sau poate provoca anxietate. Este ușor de absorbit de organism, iar efectele sale sunt vizibile la doar câteva minute după consum. Crește rata proceselor metabolice și accelerează respirația și ritmul cardiac, dar totul depinde de doza de cofeină, precum și de greutatea corporală, starea de sănătate etc. Deși există o mulțime de surse naturale în dietă, printre care: Datorită cafelei, cofeina a devenit și subiectul multor suplimente alimentare, care pot fi folosite, de exemplu, pentru stimularea înainte de antrenament sau pentru a accelera arderea grăsimilor.

Guarana poate oferi o stimulare adecvată?

Deși nimeni nu trebuie convins de efectele cafelei, mulți oameni caută un înlocuitor care să fie mai sănătos, dar să funcționeze în același mod. Interesant este că guarana are cantități chiar mai mari de cofeină decât boabele de cafea. Acest lucru se traduce printr-un efect de stimulare mai puternic și un transfer mai bun al beneficiilor cofeinei. Prin urmare, Guarana este pur și simplu o sursă mai puternică de cofeină decât cafeaua. Cu toate acestea, gustul poate fi cheia aici, deoarece guarana are un gust caracteristic care nu poate fi pe placul tuturor. Interesant este că se crede că cofeina din guarana este eliberată în organism mai mult timp.

Aceasta înseamnă că efectele utilizării sale pot fi vizibile mai târziu decât în ​​cazul cafelei. Prin urmare, ceea ce decideți în cele din urmă depinde în primul rând de preferințele dvs. Desigur, când vine vorba de efectul stimulării în sine. Guarana poate oferi, de asemenea, multe alte proprietăți care promovează sănătatea. Dacă doriți să aflați despre acest lucru, merită să consultați un specialist și să discutați despre suplimentarea acestuia, iar apoi să cumpărați preparate adecvate, care sunt disponibile în magazinele de suplimente alimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *