Organismele animale, inclusiv corpul uman, au o structură extrem de interesantă, iar diferitele substanțe găsite în ele sunt foarte interesante, iar de ani de zile oamenii de știință din întreaga lume și-au dedicat cercetările unor componente specifice ale organismelor. Este similar cu colagenul, care este una dintre proteinele care construiesc nu numai corpul uman, ci și corpul animal în general, iar importanța sa face obiectul multor studii, datorită cărora sunt cunoscute proprietățile colagenului și este relativ bine cercetat. Prin urmare, merită să aflați care este sensul său.
Ce este mai exact colagenul?
Colagenul este una dintre proteinele care alcătuiesc organismele animale, a cărei prezență într-un anumit organism determină în mare măsură dacă acesta aparține animalelor în general. Colagenul este un polimer natural și, în mod interesant, este elementul de bază al majorității țesuturilor din organismele animale.
Cu toate acestea, se poate sublinia că se găsește în cea mai mare măsură în țesutul conjunctiv, care este responsabil pentru protecția organelor interne și, de asemenea, susține mișcarea generală, întrucât colagenul se găsește și în articulații – genunchi, cot etc. Este prin urmare, de asemenea, în mare măsură responsabil de mișcare.
Rolul colagenului în corpul uman
Colagenul prezentat în acest fel trebuie înțeles ca având un rol foarte important în organismele animale – nu numai la oameni. Cu toate acestea, merită să aruncăm o privire mai atentă asupra proprietăților sale pentru a înțelege mai bine importanța acestuia în buna funcționare a organismului.
În primul rând, colagenul are capacitatea de a lega apa, care este responsabilă pentru hidratarea corectă a pielii. Mai mult, este responsabil pentru țesutul conjunctiv și promovează reconstrucția acestuia (de exemplu, după leziuni) și asigură starea lui corespunzătoare. Mai mult, colagenul va accelera vindecarea rănilor și astfel va influența formarea cicatricilor după tăierea pielii etc. La ce altceva merită să fii atent?
- Pielea – colagenul, pe langa proprietatile mai sus mentionate pentru piele, ii afecteaza si fermitatea si elasticitatea, iar astfel nivelul redus al acestuia va insemna o aparitia mai rapida a ridurilor si a diverselor tipuri de brazde. Aceasta înseamnă că este, de exemplu, un ingredient al multor creme de îngrijire a feței etc.
- Părul – atunci când există o deficiență de colagen în organism, poate duce la căderea excesivă a părului și poate reduce starea sa generală. Părul devine fragil, subțire și uscat.
- Sistemul imunitar – colagenul are un efect pozitiv asupra stării generale a sistemului imunitar, limitând absorbția și răspândirea în organism, printre altele. celule care cauzează multe boli, inclusiv celulele canceroase.
- Sistemul osos – colagenul este responsabil pentru durabilitatea corespunzătoare a oaselor și, prin urmare, rezistența la fracturi. Acest lucru se datorează faptului că scheletul osos este format din aproximativ 90% din colagen și compușii săi cu minerale precum magneziu, fosfor și calciu.
- Sistemul cartilajului – colagenul este, de asemenea, responsabil pentru producerea așa-numitului lichidul sinovial și starea generală a cartilajului. Datorită acestuia, puteți observa, printre altele: accelerează regenerarea țesuturilor lor, reduce apariția inflamației și are un efect pozitiv asupra combaterii acesteia. Mai mult, este eficient și în lupta împotriva durerilor reumatice etc.
Toate acestea înseamnă că colagenul este adesea recomandat ca supliment alimentar sau balsam pentru a combate deficiențele sale și pur și simplu a îmbunătăți starea generală a organismului, mai ales după leziuni articulare. Impactul său asupra imunității și asupra organelor musculo-scheletice este uriaș, iar problemele cu genunchii, de exemplu, pot fi supărătoare, chiar dacă nu sunteți activ fizic.