Cunoștințele despre colagen sunt acum mult mai răspândite decât acum câțiva ani. Majoritatea oamenilor știu cât de important este rolul acestei proteine în organism și ce impact are, printre altele: asupra cartilajului și a sistemului osos etc. Cu toate acestea, dificultățile pot fi cauzate de tipurile de colagen, dintre care există mai multe, și nu toți au aceleași proprietăți și aplicații. Prin urmare, merită să aruncați o privire la ce tipuri de colagen există și care este cel mai bine să luați.
Care sunt tipurile de colagen?
Până în prezent, au fost descoperite aproape 30 de tipuri diferite de colagen, clasificate în 12 tipuri. Ele diferă, printre altele: la nivelul structurii lor, precum și unde se află în corp. Prin urmare, merită să vă familiarizați cu ele:
- Tipul I – acesta este cel mai comun tip de colagen în ceea ce privește apariția în organism. Poate fi găsit în țesuturile conjunctive, dermice și subcutanate, precum și în tendoane.
- Tipul II – acest tip de colagen apare numai în cartilajul articular, de exemplu în genunchi.
- Tipul III – este util pentru vindecarea rănilor, este responsabil pentru așa-numitele fibrele de țesut conjunctiv propriu-zis.
- Tipul IV – apare la nivelul membranei bazale și este responsabil pentru crearea unor partiții subțiri și flexibile între diferitele tipuri de țesuturi din interiorul corpului.
- Tipul V – se numește complement al colagenului de tip I – are proprietăți și apariție similare. Adesea numit interstițial.
- Tipul VI – acest tip de colagen este o varietate de tip V și este responsabil pentru aceleași funcții, dar are o structură ușor diferită.
- Tipul VII – poate fi găsit în piele, precum și în țesutul epitelial și, interesant, pe suprafața arterelor.
- Tipul VIII – acest tip de colagen poate fi găsit în așa-numitul endoteliul, adică țesuturile care formează interiorul sistemului veno-arterial și diferite tipuri de membrane mucoase.
- Tipul IX, X, XI – aceste tipuri de colagen sunt un fel de complement al colagenului de tip II și pot fi găsite în cartilaj.
- Tipul XII – nu a fost atribuit unui singur tip de țesut și apare în multe tipuri, împreună cu colagenul de tip I și III.
Deși colagenul în sine are proprietăți similare în general, utilizarea unui tip specific pentru anumite afecțiuni maximizează eficacitatea acțiunii sale.
Aceasta înseamnă că, de exemplu, sportivilor li se recomandă cel mai adesea să folosească colagen de tip II deoarece este responsabil de buna funcționare a sistemului cartilajului, care este supus unei utilizări sporite atunci când efectuează diverse tipuri de exerciții sau pur și simplu sunt activi.
Ce tip de colagen este cel mai bine să luați?
Așa cum se întâmplă adesea, cel mai bine este să adaptați tipul de colagen la propria situație de sănătate. Nu există o rețetă universală pentru a lua colagen care să îmbunătățească starea generală de sănătate. Cel mai bine este să consultați orice tip de supliment cu medicul dumneavoastră înainte de a o începe, dar puteți cunoaște ce tip de colagen și ce proprietăți are. În acest fel, știm că, de exemplu, colagenul de tip I va funcționa cel mai bine dacă dorim să îmbunătățim starea pielii, în timp ce pentru problemele articulare este mai bine să alegem colagenul de tip II.
În cazul colagenului, precum și al diferitelor tipuri de alți nutrienți și suplimente alimentare, sursa suplimentului este la fel de importantă. Ar trebui să achiziționați acest tip de preparate numai din distribuția oficială pentru a fi sigur de siguranța compoziției unui anumit produs.