Vitaminele B constituie un număr destul de mare de compuși valoroși pentru organismul nostru, ale căror cantități trebuie controlate corespunzător și, dacă este necesar, suplimentate. Acest lucru este important deoarece vitaminele B (cum ar fi vitamina C) nu pot fi stocate în corpul uman și sunt excretate în mod continuu. Acest lucru se datorează faptului că sunt solubili în apă. Dar ce vitamine B merită luate?
Pentru a afla, de la bun început merită să aruncăm o privire la ce vitamine B există și de ce sunt responsabile. Datorită acestui fapt, se va putea observa că anumite vitamine B vor fi necesare, mai ales în cazuri specifice. De asemenea, merită să verificați dacă toate vitaminele B sunt necesare sau doar unele dintre ele sunt deosebit de importante?
Vitaminele B – proprietăți
În funcție de situație, alte vitamine B vor fi mai mult sau mai puțin importante. Cu toate acestea, se poate spune fără îndoială că toate joacă roluri importante în corpul uman. Prin urmare, merită să aruncați o privire pe scurt la ele:
- Vitamina B1 – influenteaza dezvoltarea celulelor si procesul de transmitere a impulsurilor nervoase. Acționează ca o coenzimă în reacțiile enzimatice și este importantă datorită metabolismului compușilor cheie precum aminoacizii și carbohidrații.
- Vitamina B2 – participă și la procesele metabolice și este, de asemenea, crucială pentru sistemul nervos, inclusiv pentru ochi. De asemenea, are un impact major asupra sistemului imunitar.
- Vitamina B3 – numită adesea vitamina PP, are un efect pozitiv asupra sistemului digestiv și nervos și asigură, de asemenea, o stare bună a pielii. De asemenea, joacă un rol important în procesele catabolice și anabolice.
- Vitamina B5 – este foarte importantă datorită proceselor de formare a compușilor din corpul uman, printre care: colesterol, vitamina A, vitamina D, acid citric etc. Este necesar si pentru starea corecta a pielii si a parului.
- Vitamina B7 – numele său comun este biotina, care are un efect neprețuit în primul rând asupra părului, pielii și unghiilor.
- Vitamina B9 – cunoscută mai frecvent ca acid folic. Are un impact major asupra metabolismului celular și asupra întregului sistem nervos. De asemenea, are un impact uriaș asupra dezvoltării adecvate a fătului.
Acestea sunt, desigur, doar câteva dintre cele mai frecvent utilizate și unele dintre cele mai populare vitamine din grupa B, care au denumirile lor comune mai mult sau mai puțin cunoscute. Este suficient să spunem că vitaminele B4, B6, B8, B12, B13, B15, B17 sunt, de asemenea, foarte importante, deoarece sunt, de asemenea, responsabile pentru o serie de procese foarte importante și diverse din organism și nu trebuie subestimate.
Cu toate acestea, aceste câteva exemple arată cât de importante sunt aceste vitamine, iar faptul că sunt solubile în apă înseamnă că nivelul lor trebuie monitorizat. Dacă apare o deficiență, suplimentarea trebuie începută cât mai curând posibil.
Ce vitamine B merită suplimentate?
La această întrebare este încă greu de răspuns fără ambiguitate, deoarece multe depind de situația specifică. Vitaminele B sunt de fapt un grup mare de compuși care, într-o măsură mai mare sau mai mică, se găsesc în alimente. Cu toate acestea, merită să aveți în vedere situația specifică care va determina dacă o anumită vitamina B ar trebui să fie suplimentată suplimentar sau nu.
De exemplu, acidul folic ar trebui să fie luat cu siguranță de femeile care încearcă să rămână însărcinate sau care sunt în primele săptămâni de sarcină. Cu toate acestea, în acest din urmă caz, cel mai bine este să vă bazați pe opinia medicului curant. Asta înseamnă că în cazul vitaminelor B (ca și în multe alte situații), cel mai bine este să te bazezi pe opiniile specialiștilor. Dacă întâmpinați orice simptome tulburătoare, merită să mergeți la medic sau să faceți controale pentru a afla ce vitamina B specifică ne lipsește.