Proprietățile vitaminei E – când merită completată?

Deși vitamina E pare să fie puțin pe marginea curentului publicitar și face loc, printre altele, vitamina C sau D, asta nu înseamnă că este mai puțin importantă. Interesant este că este un antioxidant puternic care, printre altele, are un efect pozitiv asupra inhibării proceselor de îmbătrânire ale organismului. Datorită acestui fapt, a câștigat chiar și faimoasa poreclă a vitaminei tinereții sau chiar a fertilității. Din acest motiv, vitamina E este prezentă sub multe forme, nu numai în produsele alimentare, ci și în suplimentele alimentare și în numeroase produse cosmetice.

La început, este de remarcat faptul că vitamina E este de fapt un grup de vitamine care are până la 8 forme diferite. Interesant, doar unul dintre ele (alfa-tocoferol) este considerată o vitamina E reală, care are un efect pozitiv asupra corpului uman și îndeplinește cerințele acestuia. Celelalte denumiri ale sale sunt și beta-tocoferol, gamma-tocoferol, delta-tocoferol, alfa-tocotrienol, beta-tocotrienol, gamma-tocotrienol și delta-tocotrienol și se disting la nivelul activității biologice. Dar ce are exact vitamina E în corpul uman?

Proprietățile vitaminei E

Vitamina E este, mai presus de toate, un antioxidant puternic. Aceasta înseamnă că este capabil să elimine radicalii liberi din corpul uman, care sunt responsabili de deteriorarea celulară și duc la o îmbătrânire mai rapidă, multe boli periculoase și chiar cancer. Cu toate acestea, radicalii liberi ajung în organism de peste tot – de la alimente, aer poluat, lumina soarelui etc. Asta înseamnă că chiar merită să ai grijă de cantitatea adecvată de vitamina E sau alți antioxidanți din dieta ta. Cu toate acestea, aceasta nu este singura sa caracteristică. Ce altceva mai merită să știi?

Vitamina E are un efect pozitiv asupra întregului sistem imunitar, întărindu-l. Mai mult, este important datorită așa-numitului semnalizarea celulară sau reglarea expresiei genelor, precum și multe alte procese metabolice. Toate acestea înseamnă că merită să monitorizați nivelul de vitamina E din organism și, dacă este necesar, să începeți suplimentarea cu un preparat valoros.

Deficit de vitamina E – simptome

Merită să urmăriți cu atenție semnalele pe care corpul dumneavoastră le dă, pentru că semnalează clar dacă are cantități insuficiente de anumiți nutrienți. Același lucru este valabil și pentru vitamina E, care prezintă risc în special pentru persoanele în vârstă, precum și pentru cei care suferă de fibroză chistică și boala celiacă. Care ar putea fi un semn al deficitului de vitamina E?

  • Durere, oboseală și chiar atrofie musculară;
  • Imunitate redusă și infecții mai frecvente;
  • Keratoza epidermei;
  • Ten palid;
  • Tulburări sau boli ale sistemului osos.

Cu toate acestea, merită să ne amintim că este întotdeauna cel mai sigur să consultați orice simptom cu un medic care are resursele adecvate pentru a lua cele mai bune măsuri de remediere. Deși simptomele menționate mai sus sunt caracteristice deficienței de vitamina E, ele pot fi un avertisment împotriva unei afecțiuni sau boli mult mai grave.

Doar după diagnosticarea corectă a unei anumite situații, medicul va decide cu privire la ajutorul adecvat pentru un anumit pacient, care poate include, printre altele: o suplimente valoroase bogate în vitamina E, care vă vor ajuta să eliminați rapid chiar și o deficiență semnificativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *